Het Nederlandse corona contactonderzoek gaat fout

Mijn wens op m’n 30ste verjaardag is dat de corona-aanpak anders wordt. Ook voor komende pandemieën. Doel moet zijn: zero covid. Ik heb corona gehad en er gaat iets essentieels fout bij het contactonderzoek. Zie het virus als vuur en de mens als een luciferstokje. Alleen als wij het doorgeven kan het vuur blijven branden, anders dooft het uit. Het Nederlandse contactonderzoek in december 2020 gaat niet helpen.

De WHO adviseert om bron en contactonderzoekers te laten bellen naar je contacten bij een positieve test waar je binnen 1,5 meter of meer dan 15 minuten bij in de buurt bent geweest en ze 14 dagen lang iedere dag te bellen om te monitoren. Is dat gebeurd? Nee! Veel werk? Ja! Als het er voor zorgt dat die contacten extra voorzichtig doen en het niet verspreidt, dooft het vuur. Zo zorg je voor minder zieken, doden en economische schade. Misschien is het nu te veel, maar beste bron en contactonderzoekers begin ergens en doe zoveel mogelijk.

Is het bij mij uitgezocht? Nee! Sterker nog ik ben er zelf achter gekomen hoe ik covid waarschijnlijk heb gekregen door het zelf aan mijn contacten te vragen. Heeft de bron en contactonderzoeker contact gelegd met mijn contacten? Nee! Gelukkig heb ik niet kunnen achterhalen dat ik iemand heb besmet.

Mijn les: het is een stuk lastiger om je eigen contacten te overtuigen als contact in plaats van een onderzoeker. Mensen denken dat het je eigen schuld is dat je het hebt opgelopen (slechte ventilatie zou weleens een rol kunnen spelen), jij het niet kan hebben gekregen en niet kan doorgeven. Ieder mens is voor het virus een luciferstokje op zoek naar nieuwe brandstof. Belangrijkste les: ga goed contactonderzoek doen! Zodat het virus geen nieuwe brandstof vindt om voort te branden. Iedereen is er klaar mee, maar volgens mij kunnen we het beter aanpakken!

Thomas Harteveld
Dit bericht verscheen eerder op Facebook

Beeld: freepik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *