Eugenetica en de media

TW eugenetica, senicide, validisme. Dit verscheen eerder deze week als draad op GeenDorHout.

https://www.aljazeera.com/opinions/2020/4/14/coronavirus-herd-immunity-and-the-eugenics-of-the-market

In April van vorig jaar plaatste Al-Jazeera dit artikel. Het gaat om de eugenetica die achter covid beleid, economie boven mensenlevens en herd immunity gaat. Deze artikel is erg begraven geweest in de pro-eugenetica artikelen die media verspreid. We willen het dus ook hebben over de rol van media in het verspreiden van eugenetische gedachtengoed. Disclaimer niet alle media is slecht, maar er is slechte media. 

Wat is Eugenetica? Eugenetica is in zijn kern een racistische, validistische, discriminerende wetenschap die gefocussed is op genetische verbetering van de menselijke bevolking. Maar daarnaast is het ook een wetenschappelijke, politieke en maatschappelijke stroming en denkwijze. 

Eugenetica bestaat al eeuwen,Plato sprak er al over, de meeste bekende vorm van Eugenetica is de tweede wereldoorlog waar het initieel werd ingezet op gehandicapte mensen in de Aktion t4 programma en daarna verder werd overgebracht naar concentratiekampen. Andere bekende vormen zijn verplichte sterilisatiebeleid (voor gehandicapten, Zwarte mensen maar ook trans mensen veelvuldig ingezet), segregratie, trouwverbod voor Dove mensen, selectiebeleid voor oa ivf en de Nipt. 

Maar om een wetenschappelijke stroming tractie te geven heb je vaak politieke ondersteuning nodig en maatschappelijke goedkeuring. In dat laatste heeft de media altijd een rol gehad. Deze rol heeft het ook tijdens het verspreiden van de eugenetische gedachtengoed die heerst rondom Covid. 

Ja zoals het artikel aangeeft, er gebeurt Eugenetica rondom Covid. Herd immunity, een concept dat eigenlijk alleen werkt met vaccines en gaat om vaccines, is wat er nu nog gevolgd wordt zelfs al wordt het niet zo genoemd. Het is gecontroleerde verspreiding en herd immunity. Dit idee vind het het afsterven van de risicogroepen zodat de maatschappij sterker wordt goed. Economie voor leven. Maar ook dingen als de bewuste keuzes maken om geen goede beschermingsmiddelen te sturen naar verpleeghuizen, terwijl men de consequenties wist valt hieronder. 

Eugenetica is een systeem. Het heeft vele takken nodig om te fungeren. Discriminerende meningen over bepaalde groepen creert een fundering voor maatschappelijke goedkeuring. De media heeft daar een rol in. De media verspreid de discriminerende meningen en het idee dat maatschappelijke goedkeuring al bestaat. Het versterkt het geluid. 

Ten tijde van Covid hebben we dit groot uitgemeten gezien. De eerste precedent werd al gezet door het artikel van Keulemans. Het gelukkig oogsten van zwakkeren, kennen jullie het nog? Wij vergeten het in ieder geval niet. GeenDorHout is onstaan niet alleen als geluid richting maatschappij, en politiek maar ook richting en als een direct resultaat van media. Levens waren debatten en statistieken en artikelen en doden en risicogroepen zonder gezicht. GeenDorHout was geen smeekbede of we ajb mochten overleven, het was woede omdat jullie dachten dat dat we dat niet mochten. En omdat jullie over ons praatte alsof we niet hier zijn en kunnen zien wat jullie doen. 

De actiegroep bestaat nu ruim 5 maanden en jullie zijn niet gestopt. De actie was niet zonde van onze tijd, maar een eugenetisch systeem werkt niet zonder hun media en jullie kozen, voor dit.

Er waren en komen nog steeds vele artikelen over de levens en dood van risicogroepen, meerderen per week. En deze artikelen bespreken in de kern dit: Wat is meer waard? Een maatschappij met of zonder de risicogroepen. En dit, is eugenetica in actie. Je ziet dat het effect heeft op de maatschappij en het gevoel in de maatschappij dat wij de moeite niet waard zijn neemt toe. Ok maar het leven moet door sentiment neemt toe. Het gevoel dat er echte levens op spel staan is nog steeds aan het afnemen, mensen willen weer door en risicogroepen vergeten.

Er zijn rellen en protesten voor mensen die denken dat risicogroepen laten sterven een gevecht voor de vrijheid is en zij het verzet zijn, politieke partijen die dodelijke conspiracy theories verspreiden en politieke partijen die weglopen met segregratie plannen van economen die nooit zullen toegeven dat risicogroepen genoeg onderdeel zijn van de maatschappij, dat dat nooit zou werken en dat een massadood zal plaatsvinden in die leegstaande gebouwen waarin wij gezet zouden worden. En ondanks alles zitten er nog steeds mensen in talkshows die dat blijven verdedigen, zonder goed tegengleuid en zijn de stukken in de krant nog steeds hetzelfde. De media erkent zijn rol niet. Maar de media heeft een belangrijke rol en groot effect op de levens van mensen. 

Daarom zijn stukken als dit zo belangrijk.  Het schroomt niet weg van het moeilijke onderwerp waar we nu over praten. Het benadrukt de realiteit van wat er gebeurt. Het laat een kijkje zien in hoe het is aan onze kant van dit Covid verhaal. En zelfs al is het uit April, hoop ik dat jullie het lezen want het is nog steeds gaande. Besef wat hier gebeurt.

Artikel kregen we doorgestuurd van @Pauline Gransier

Gepubliceerd door Jacqueline Davis

Meer verhalen van Jacqueline lezen? Ga naar haar dagboek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *